Sunday, November 4, 2012

pergghhhhh....lame giler xupdate....
baru2 ni kitorang telah dijemput oleh satu production berlakon dalam sebuah siri tv pasal makan2 kat area ipoh....Skuad Pasar Malam....Dgr2 citer bulan 1 taun depan keluar la kat tv....hehehehhe...
 ni antara skuter2 klasik yg terlibat dalam pembikinan
rezeki aku ader 2 biji vespa...dua2 masuk tv...hehehe...
pembikinan berlangsung 2 hari di sekitar ipoh...kisah nye dua orang sahabat ni...DJ NAS-t dengan CHEF Sufiz meronda pasar2 atau bazar2 tempat2 makan setiap bandar...sambil diorang makan CHEF Sufiz akan rase makanan2 yg special kat negeri tu pastu cube masak dengan cara dier pulak...diorang akan meronda menaiki vw combi (tp dah terbako baru2 nih)

Friday, September 24, 2010

perubahan



perubahan itu perlu...
aku dah tukar warna vespa super aku ke warna pink flourescent..
susah gak nak cari colour nih...
kebanyakan kedai cakap colour ni tak laku,sebab tu dorang tak jual colour ni.
nasib baik ada satu kedai ni jual..tu pun tinggal 4 tin je....aku borong 4 tin tu...

untuk jadikan colour ni nampak terang(seperti yang sepatutnya)undercoat diperlukan...
3 tin cat silver,
3 tin cat putih..





Sunday, June 20, 2010

kewujudan/asal VESPA IPOH PULAI (VIP)


Vespa Ipoh Pulai (VIP) atau kelab Vespa Ipoh Pulai merupakan sebuah kelab yang wujud pada awal tahun 2002(x silapnye lah).yg pertama org aku jumpa semasa nak mewujudkan VIP adalah abg yop yg mengumpul budak2 dan mencipta logo VIP hasil dari likisan tgnnye sendiri.


aku mula menjadi ahli pada penghujung tahun 2002..walaupun terdapat beberapa 'orang lama' pada masa itu...

setelah sekian lama,orang2 lama kelab ini semakin berkurangan dan akhirnya tiada...
aku bersama rakan2 yang masih muda pada masa itu bertungkus lumus meneruskan legasi kelab ini....
aktiviti2 diteruskan,undangan2 dihadiri,kerap berkonvoi....
kami tetap meneruskan aktiviti....

sehingga sekarang kelab ini masih diteruskan walaupun kekurangan ahli yang aktif.


this is my second ride...
px?
it is not px,it is fake px from india....
it's LML STAR DELUXE...
i bought these all because i'm very frustrated about the ride i suppossed to buy from my friend....
dipendekkan ceritera nye,
my friend told me that he wanted to sell his vespa excel,tapi bile aku dah datang nak tengok siap bawak duit, tetiba je dier tak jadi jual....tu yang i'm very frustrated and could not sleep well at that night....
couple of days after i went to kedai motor at kuala kangsar and pegi tengok LML STAR DELUXE,
dah memang rezeki aku...bebetul tinggal sebijik black in colour(my favourite)...
dengan tanpa panjang akal,aku terus deal dan bayar,terus balik rumah...
keesokan harinye motor pun sampai...
maka dapat la aku sebiji lagi skuter besi...LML STAR DELUXE(dah jadi px210e,tapi emblem je la....hehe)

Saturday, June 19, 2010

my vehicle



this is my super 150 converted as sprint v...nak dapat sprint v susah gak sekarang ni..
enjin telah di'convert' dengan kekuatan :
-blok silinder pinassco 177(saiz barrel lebih besar dari 150)
-carburetor sparco dellorto bersaiz 24mm..
-sistem bahanapi petrol campuran 2t -sistem penyalaan titik sesentuh(contact point) dengan gegelung dan magnet px(ducati)
-sistem penghidup manual @ engkol
-pendawaian(wiring) DIY -kebuk(glovebox) sprint v -handlebar sprint v


sedikit aksesori :
-custom backlight (skull)
-horncast vespa T5@EXCEL
-glovebox hadapan px150 dengan sound system(amplifier,speaker)

jentera ni di beli pada tahun 2001 di bengkel ALI di kawasan Manjoi,Perak dengan harga RM****
masih digunapakai sehingga hari ini...
ini merupakan kenderaan skuter besi aku yang pertama..

vespa ni telah berubah wajah sedikit demi sedikit (mengikut permodalan dalam poket).
bermula dengan warna biru,dan terus berubah ke warna yang terakhir merah,kuning,hitam...
perubahan warna dilakukan dengan menggunakan cat sembur dalam tin..

my first impression

dah bertahun aku main internet,baru harini nak buat blog...
blog ni aku buat khas untuk peringatan aku sendiri terlupe lak aku ada isteri n seorg anak.(kalo hilang ingatan ke hape ke?!..hehe)
dan peminat-peminat kenderaan besi jenis vespa..

pengalaman aku tak berapa banyak,tapi boleh la sesikit kalo nak kongsi tu...
baru 10 tahun je pakai vespa..

dah ada tiga biji vespa tapi ada dua je yang well maintain...satu dah bleh jadi kategori scrap....

aku sangat aktif berkonvoi,dan masih lagi meneruskan aktiviti tersebut bersama sebuah kelab yang dinamakan 'VESPA IPOH PULAI' @ VIP...

kelab ini telah megumpulkan ahli seramai 30 orang yang berada disekitar negeri Perak dan termasuk ahli yang telah merantau....